Tisztelt látogató!

Örömmel tájékoztatom, hogy a  Borotai Sertéshús Zrt.  törzstenyészete is megkezdte tenyészállatok értékesítését nagyobb választékban.

Az alábbi fajtákkal áll a tagok rendelkezésére:

Tenyészkansüldő:         

Borota

  • magyar nagyfehér
  • duroc
  • pietrain x duroc
  • duroc x pietrain.vemhes kocák_036


Tenyészkoca süldő:

  • magyar nagyfehér
  • magyar nagyfehér x lapály

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági napokon is megtekinthetőek az állatok.

A kiállítás végeztével a helyszínről is elvihetők az árverés során az állatok.

A tenyészállat kibocsátás folyamatos, előzetes jelentkezési sorrend alapján.

Fajták bemutatása:

Magyar nagyfehér sertés
Szapora, nagy növekedési erélyű, jó takarmányértékesítő, szilárd szervezetű, technológiatűrő, későn érő típusú, jó hústermelő fajta. Stressz rezisztens, húsminősége kiváló.
Hosszú törzsű, rámás, közepesen dongás mellkasú, közepes farszélességű, terjedelmes combokkal rendelkező fajta. Szilárd hát és lábszerkezet jellemzi, konstitúciója kiváló.
Hét-hét egészséges csecsbimbóval rendelkezik.
Szőrzete kesely fehér színű, fényes, finom, hosszú szálú, testhez simuló és a testfelszínt egyenletesen takarja. Bőre halvány rózsaszínű, pigmentmentes. A körmök viaszsárgák, a fej a törzzsel arányos, középhosszú, könnyű, a homlok közepesen széles, profilvonala enyhén tört, a fülek felfelé, és előre állók.
Kiváló anyai fajta. Fajtatisztán, vagy a lapály fajtával keresztezve (nagyfehér x lapály F1) alkalmazható anyaként.
Magyar lapály sertés
Szapora, kiváló felnevelési teljesítményű és vágóértékű fajta.
A típusa későn érő, későn zsírosodó, és nagy növekedési erélyű. A vágóérték növelésénél különösen fontos a vékony hátszalonna és a jó húsminőség, követelmény a stresszmentesség.
Nagy rámájú, hosszú, feszes hátú, közepesen mély mellkasú, izmolt lapockájú, telt combú, jó konstitúciójú, szilárd csontozatú fajta, könnyű végtagokkal.
Szőrzete fehér színű, finom szálú, sima lefutású, bőre halvány rózsaszín, pigmentmentes. A körmök viaszsárgák. A fej a törzzsel arányos, középhosszú, könnyű, profilvonala enyhén tört. A fülek tőben megtörtek, előrelógóak, a fejjel arányosak. Legalább 7-7 szabályos eloszlású, jól fejlett cseccsel rendelkezik.
Kiváló kombinatív fajta. Fajtatisztán, vagy nagyfehér hússertéssel keresztezve (nagyfehér x lapály F1) alkalmazható anyaként.
Duroc sertés
Nagy növekedési erélyű, rámás, tömeges hússertés. A húsformái kifejezettek, a csontozata robusztus.
Magas értékes húsrész aránnyal rendelkező, kiváló húsminőséget örökítő apai fajta.
Teste robosztus, háta feszes, a karaja terjedelmes, sonkája széles és mélyre húzódó, lapockája kifejezett, lábai erőteljesek. A nyak rövid, a mellkas hengeres. Nem kívánatosak a kisebb rámájú, könnyű lapockájú, túlzottan meredek lábállású egyedek. Bőre rózsaszín, körmei palaszürkék, túrókarimája sötétbarnától kékes színűig terjedő árnyalatú, pigmentált. Szőre sima, sűrű a sötét cseresznyepirostól a sárgás világos vörösig terjed.
Feje jellegzetesen kúpos alakú, kissé rövid, széles homlokkal, az orrhát enyhén homorú. Fülei rövidek, a haránt középvonaltól megtörtek, előre billenők.
Elvárás a mindkét oldalon legalább 6-6 jól fejlett, szabályos elosztású csecsbimbó.
Pietrain sertés
Kiemelkedően jó vágóértékű, „szuperizmolt sertés”, keresztezésekben tipikusan apai fajta.
A fajtának kiváló vágóértéke mellett, gyenge a húsminősége. Stresszérzékeny és relatív alacsony a súlygyarapodása.
Szabálytalan tarka sertés, szürke, vagy fehér testfelületén pigmentált foltokkal. A szőr színe a fehértől a feketéig foltosan változó, finom, sima lefutású, néha nagyon finom, hiányos növésű. A fehér, halvány foltostól a sötét alapszínű, fedett állatokig minden változat előfordul.
A fej könnyű, rövid, esetleg középhosszú, a profilvonal enyhén tört, a homlok széles, a fülek rövidek, felállóak, de lehetnek előrehajlók is.
A karaj, a combok és a lapockák extrém izmoltságúak. A hát és a far „barázdált”. A csontozat finom, szilárd, a hátvonal feszesen egyenes. A bőr és a szalonnaköpeny vékony, az izmok jól látszanak a combok felületén, az erek kidudorodnak. A fajtánál elvárás a legalább 6-6-csecs.
ISV Pannonhibrid terminál kan
Az ISV-PANNONHIBRIB (duroc x pietrain és reciprok F1) kanok az árutermelő keresztezések befejező apai partnerei. A keresztezés nőivarú egyedei csak vágósertésként hasznosíthatóak.
Kiváló növekedési erélyű, hosszú, vagy közepesen hosszú törzsű, élénk vérmérsékletű, nagy életteljesítményű, szilárd csontozatú fajtakeresztezés.
Színváltozatai különbözőek. A fehér, fehér-pigmentfoltos, zsemleszínű, zsemleszínű-pigment foltos, világos vörös-pigmentfoltos, sötétvörös-pigmentfoltos egyaránt előfordul, amit a keresztezésben résztvevő Pietrain fajta színváltozata befolyásol leginkább.
Az ISV-Pannonhibrid márkázott fajtakeresztezésben a világos vörös-pigmentfoltos és sötétvörös-pigmentfoltos egyedek favorizáltak leginkább.
A test hengeres. Jó húsformák, feszes, széles izmolt hát, terjedelmes sonkák jellemzik.
Kiválóan kombinálódik az anyai fajtákkal, elsősorban a magyar nagyfehér hússertéssel, a magyar lapállyal és az ezek keresztezéséből származó F1 kocákkal.