A Borotai Sertéshús Zrt bemutatása

A cég jogelődjei révén 1969-ben kezdte meg működését, majd 1999 –ben részvénytársasággá alakult.

A társaság fő profilja a sertéstenyésztés, hízlalás mellett a húsfeldolgozás, a hús és húskészítmények nagykereskedelme, illetve növénytermesztés valamint növénytermesztési integráció, szaktanácsadás.

A cég székhelye jelentős információs központ is, mely összefogja és segíti a környékbeli mezőgazdasági termelőket

Könyvelési, pályázat írási, pályázati monitoring és közbeszerzési szolgáltatásokat végzünk igény szerint.

A részvénytársaság fennállása óta nyereségesen gazdálkodik, ami köszönhető a magas termelési színvonalnak és annak, hogy teljes termékpályát működtet ezért szlogenünk:

„ A  termőföldtől a fogyasztóig Borotáról!”

Az EMVA pályázat keretében jelentős beruházásokat valósítottunk meg.

A beruházással társaságunk nem csak a kötelező környezetvédelmi előírásoknak tett eleget, hanem nagy mértékben javultak az állattartás körülményei is, korszerűbb lett a takarmányozás, tartástechnológia.

Az Állattartó telepek korszerűsítése jogcím keretében korszerűsítettük a trágya kezelést, áttértünk a hígtrágyás technológiára. Ezen kívül felújítottuk  még az állattartó épületeket, építettünk egy új hizlaldát és folyékony etető technológiát vezetettünk  be ez egész árutermelő telepen.

A folyékony technológia teljesen egyedi, a sertés illetve végső soron a fogyasztó egészséges táplálkozását szolgálja. Mód és lehetőség van a sertés számára értékes növények etetésére. A kukoricát, csemegekukoricát fertőzés mentes magas víztartalmú állapotában daráljuk.

Hőkezelni és pépesíteni tudjuk a lucernát, burgonyát. borsót, sárgarépát és egyéb zöldség féléket. Ezekkel a takarmányokkal rendkívül ízletes, vitamindús táplálékot biztosítunk állatainknak.

Természetesen ez a hús minőségén messzemenően érezhető.

Jelenleg a fermentált takarmány etetésével kísérletezünk az árutermelő telepen.

Az Zrt. elmúlt években folyamatosan nyereségesen gazdálkodott, ami a magas termelési színvonalnak köszönhető, –húskihozatal 59,5-64% egy kocára jutó kibocsátás 27 db, a telepi elhullás 10% alatti –és annak, hogy teljes termékpályát szerveztünk le: A sertéstartást két kategóriára bonthatjuk, a hízó alapanyag előállításra és tenyészállat előállításra .

A törzstelepen tenyészkan előállítás –duroc, duroc x pietrain, illetve pietrain x duroc,  magyar nagy fehér – valamint tenyészkocasüldőMNF, MNFHxL – történik.       A telep 250-300 törzs tenyészkoca tartására alkalmas.

Az árutermelő telep 1100 koca kapacitással rendelkezik . A végtermék négyfajtás keresztezés, jelenleg F1 (MNFHxL)  anyákra terminál oldalon F1 (duroc x pietrain illetve pietrain x duroc ), DUROC kant használunk. Ez a változat az ISV-Pannonhibrid kombinációja. Tulajdonságok kiválóan kombinálódó, jól kezelhető, nagy életteljesítményű szülők után egyöntetű, kiváló végtermék.

A gazdasági abrakot alapvetően a saját termelés és a növénytermesztési integráció biztosítja. A vetőmagot, növényvédőszert és a betakarítást a Zrt biztosítja. A táp előállítása a saját tulajdonban lévő szárító- és keverőüzemben történik, amelyek a számítógépes vezérlésnek köszönhetően egy garantált, állandó minőségű takarmányt állítanak elő. Az állattenyésztés gazdaságossága alapvetően függ attól, hogy az állatok táplálása megfelelő legyen, azaz a felhasznált takarmányokat, az élettanilag szükséges anyagokat jó minőségben, optimális mennyiségben és arányban kapják meg.

Társaságunk a rendkívüli jó húskihozatalnak köszönhetően tudja exportálni a hízókat.

A Borotai Sertéshús Zrt. saját húsfeldolgozó üzemében vágja le és dolgozza fel az előállított sertések egy részét, mely kiváló minőségű.

A Bácska a jellegzetes ízek világát jelenti. Több évszázados hagyománya van ezen a területen a fűszerpaprika termesztésnek, hiszen a napsütéses órák száma a 2200 órát is meghaladja évente.

Így termékeink fűszerezésében a csípős és édes fűszerpaprika, fokhagyma és bors az uralkodó.

Jellemző termékeinkre a hagyományos technológia, tájjellegű gazdag íz világ.

A társaságunk, termékei eljutnak az ország szinte minden részébe.

Fő törekvésünk, hogy húskészítményeinket nyomon követhető módon  saját előállítású sertésekből, csak sertéshúsból, adalékanyag, szója és  glutén mentesen, jó minőségben állítsuk elő vevőink megelégedésére.

2014-ben a Borotai Sertéshús Zrt. elnyerte a KMS ( Kiváló Minőségű Sertéshús ) védjegyet az előállított élő sertésre, a húsüzemben levágott sertésekből származó nyershúsra és késztermékekre is.

Bizakodásunk reméljük nem alaptalan, tekintettel arra, hogy a fogyasztó egyre igényesebb lesz és keresi az adalék mentes termékeket.

Húsfeldolgozó üzemünk az elmúlt 40 évben hagyományos vidéki ízek, technológia mellett megmaradva dolgozta fel a telepeink termelésének mintegy 25 %-át. Az árbevétel meghatározó részét a mintegy 50-féle késztermék teszi ki ezen beül is legjelentősebb a szárazárú. A hagyományos parasztsonkát egyedi jelöléssel látjuk el és így a nyomkövetés teljesen, megvalósul.

Terveink között szerepel még a húsfeldolgozó üzem bővítése korszerű csomagoló részleggel, érlelő kamrákkal.

Saját pályázatainkat mindig magunk írtuk, ezek szinte 100 % -ban sikeresek voltak. Ezen tapasztalatok alapján vállalunk más cégeknek is pályázatírást, pályázati monitoringot, közbeszerzési eljárás lebonyolítást.

 

Jelenlegi piaci tevékenység bemutatása:

Megnevezés 2012 2013 2014
Sertéstenyésztés 692 069 987 907 852 377
Mg. szolgáltatás 15 539 17 371 29 259
Húsfeldolgozó üzem 273 253 272 857 229 845
Egyéb 78 033 78 800 78 008
Összesen: 1 058 894 1 356 935 1 189 489

 2017. évi energetikai szakreferensi riportunk itt elérhető

 2018. évi energetikai szakreferensi riportunk itt elérhető